Cykl kształcenia w w zawodzie kucharz w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata i kończy się egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Zajęcia praktycznej nauki zawodu odbywają się w nowoczesnej, bardzo dobrze zorganizowanej pracowni, która wyposażona jest w najlepszej jakości sprzęt gastronomiczny. W jej skład m.in. wchodzą: stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestaw noży kuchennych i drobny sprzęt produkcyjny, termometry, wagi i miarki, maszynki do mielenia, roboty kuchenne wieloczynnościowe, frytkownice do smażenia, tace kelnerskie metalowe oraz stoły i krzesła, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno-parowy.
Uczniowie podczas nauki zdobywają umiejętności :
W procesie kształcenia zawodowego nasza szkoła zapewnia wspomaganie rozwoju każdego ucznia, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń zawartych w Orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego.
Oferujemy naszym podopiecznym możliwość dokształcania się i uzupełniania wiadomości z poszczególnych przedmiotów w ramach dodatkowych, bezpłatnych zajęć wspomagających realizację podstawy programowej. Dodatkowo uczniowie mogą korzystać z bogatej oferty zajęć rozwijających zainteresowania np. zajęcia sportowe, kulinarne, tkactwo, fotograficzne i drama, których rodzaj każdego roku dostosowany jest do bieżących potrzeb i zdolności wychowanków.