W dniu 21 listopada 2016 roku uczniowie klasy I zawodowej oraz I gimnazjum uczestniczyli
w warsztatach kucharskich w Piekarni - Cukierni „MAK” w Kowali.
Uczniowie poznali pracę w piekarni –prześledzili cykl produkcyjny pieczywa: chleba i bułek.
Poznali różne gatunki mąki stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie,
poznali maszyny i piece piekarnicze oraz nowoczesną technikę wypieku produktów mącznych.
W cukierni uczniowie poznali różne rodzaje ciast, ciasteczek i słodkich przysmaków
przygotowywanych przez pracowników .
Obserwowali produkcję ciasta francuskiego, ciast kruchych, drożdżowych oraz dekorację tortu.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w produkcji świątecznych pierniczków.
Samodzielnie dekorowali upieczone pierniczki masą marcepanową.
Wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz inwencją twórczą,
a swoje kompozycje i pomysły uwiecznili na ciastkach - dekorując świąteczne mikołajki.