20 listopada 2018 roku uczniowie klasy 3 zawodowej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Piekarni - Cukierni „MAK" w Kowali. Uczniowie poznali pracę w piekarni , prześledzili cykl produkcyjny pieczywa. Poznali różne gatunki mąki stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie, poznali maszyny i piece piekarnicze oraz nowoczesną technikę wypieku produktów mącznych. Uczestniczyli w produkcji kulek ptysiowych i ciastek.
W cukierni uczniowie poznali różne rodzaje ciast, ciasteczek i słodkich przysmaków przygotowywanych przez pracowników . Obserwowali produkcję ciasta francuskiego , ciast kruchych, drożdżowych oraz piernikowego. Uczniowie czynnie uczestniczyli w produkcji pierników. Samodzielnie dekorowali upieczone pierniczki wg własnego projektu kolorową masą marcepanową. Wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz inwencją twórczą w komponowaniu słodkiej dekoracji .