20 listopada uczniowie kl. 2z uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Piekarni-Cukierni MAK w Kowali.
Uczniowie poznali pracę w piekarni, prześledzili cykl produkcyjny pieczywa.
Poznali różne gatunki mąki stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie, poznali maszyny i piece piekarnicze
oraz nowoczesną technikę wypieku produktów mącznych.
Uczestniczyli w produkcji rogali i paluchów.
W cukierni uczniowie poznali różne rodzaje ciast, ciasteczek i słodkich przysmaków
przygotowanych przez pracowników. Obserwowali produkcję ciasta francuskiego, ciast kruchych,
drożdżowego oraz piernikowego.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w produkcji świątecznych pierniczków.
Samodzielnie dekorowali upieczone pierniczki masą marcepanową.
Wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz inwencją twórczą,
a swoje kompozycje i pomysły uwiecznili na ciastkach.