5 marca 2018 roku uczniowie klasy II zawodowej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych
w Piekarni - Cukierni „MAK” w Kowali.
Uczniowie poznali pracę w piekarni , prześledzili cykl produkcyjny pieczywa.
Poznali różne gatunki mąki stosowane w piekarnictwie i cukiernictwie, poznali maszyny
i piece piekarnicze oraz nowoczesną technikę wypieku produktów mącznych.
Uczestniczyli w produkcji kulek ptysiowych i ciastek.
W cukierni uczniowie poznali różne rodzaje ciast, ciasteczek i słodkich przysmaków
przygotowywanych przez pracowników.
Obserwowali produkcję ciasta francuskiego , ciast kruchych, drożdżowych oraz piernikowego.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w produkcji wielkanocnych mazurków.
Samodzielnie dekorowali upieczone mazurki motywami wiosennymi i wielkanocnymi
z kolorowej masy marcepanowej.
Wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz inwencją twórczą w komponowaniu słodkiej dekoracji.