5 marca 2018 roku uczniowie klasy II zawodowej uczestniczyli w
warsztatach kulinarnych
w Piekarni -
Cukierni „MAK” w Kowali.
Uczniowie poznali pracę w piekarni , prześledzili cykl
produkcyjny pieczywa.
Poznali różne gatunki mąki stosowane w piekarnictwie i
cukiernictwie, poznali maszyny
i piece piekarnicze oraz nowoczesną technikę wypieku produktów
mącznych.
Uczestniczyli w produkcji kulek ptysiowych i ciastek.
W
cukierni uczniowie poznali różne rodzaje ciast, ciasteczek i słodkich
przysmaków
przygotowywanych przez pracowników.
Obserwowali produkcję ciasta
francuskiego , ciast kruchych, drożdżowych oraz piernikowego.
Uczniowie czynnie uczestniczyli w produkcji
wielkanocnych mazurków.
Samodzielnie dekorowali upieczone mazurki motywami
wiosennymi i wielkanocnymi
z kolorowej masy marcepanowej.
Wykazali się wielkim zaangażowaniem oraz
inwencją twórczą w komponowaniu słodkiej
dekoracji.